19 juli 2011

Att inreda barnrum

Det råder en liten smärre babyboom nu bland mina kollegor och vänner och igår när jag var på fika hos en av de gravida så fick jag frågan om jag hade förslag på något roligt barnrum, det hade jag inte. Dock har jag idag surfat runt lite på nätet och hittat inspiration, här kommer lite av mina tankar runt det hela......


Jag tror på en ganska neutral bas i rummet, enfärgade väggar i en mild färg och möbler i vitt eller trä. Då kan man lätt förändra rummet efter barnets olika faser, går lilltjejen igenom en prinsessfas då har man rosa fluffiga gardiner, spetslampor och piffiga kuddar, när nästa fas kommer då byter man bara ut till nytt tema och slipper måla om och köpa nya möbler,

Låt leksakerna vara blickfånget i rummet.

 Sålänge barnet är riktigt litet så kan man ju ha en ganska vuxen inredning och invänta barnets personlighet och sedan inreda efter den.

En alltför mönstrad tapet kräver ett annars ganska lugnt och avskalat rum annars känns det kaotiskt.


Bredrandigt kan vara kul men då bör som sagt övrig inredning vara mer neutral.

Viss väggmålning kan vara kul, tex istället för en riktig sänggavel så målar man dit en stor sagolik gavel.



Vill man inte ha väggarna helt i ljusa och milda färger så kan man ju alltid måla en fondvägg, tex mot den väggen som sängen står eller skrivbordet etc.

På Panduro och andra ställen säljs det billiga och roliga väggdekaler, dessa kan man ha på enfärgade väggar eller dörr som en rolig detalj. Sprid inte ut var som helst på väggen utan samla över säng, byrå, eller över dörren osv.


Gör egna barntavlor med hjälp av tapetprover och klipp ut motiv ur gamla barnböcker som man köper billigt på loppis.


Förvaring är viktigt i ett barnrum, man kan exponera deras leksaker på ett snyggt sätt, plock samlas i korgar eller backar, så det är lätt att städa undan efter lek, det ska vara lätt för barnet att själv komma åt sina leksaker dessutom. Har man tur så kanske man kan lära dem att lägga tillbaka det dom lekte med först innan dom tar fram nya saker.






Jag personligen tycker det är viktigt med böcker i barnens liv så en bokhylla där böckerna står och inbjuder till att läsas är bra, eller som här där man har använt sig av tavellist. Man kan med fördel också placera en stor mysig vuxenfåtölj där barnet själv kan krypa upp och läsa och mysa eller sitta tillsammans med en vuxen.

En stor anslagstavla för de lite större barnen som de kan fästa sina teckningar och annat på.


Och nu över till Pottery Barn som äntligen har börjat leverera till Sverige, yey.....
Dom använder sig av en mild färgskala och blandar gammalt och nytt, det gillar vi =)






Ta lite "modelliga" foto på barnen och förstora upp, antingen i vanliga ramar eller lite mer kitschiga pråliga i guld eller i starka färger som cerise och turkos. Det stärker ju barnets självförtroende också.


Mörkt trä ser elegant ut men kan ändå kombineras med färgglada detaljer, man behöver inte hålla det såhär färglöst, gillar dock att man hänger kristallkrona i barnrummet.


En stor skön fåtölj som föräldrarna kan sitta i om de behöver gå upp och trösta barnet på natten osv.

Det finns kanske inte så många förslag på pojkrum som det finns till flickrum, ídag ska det helst vara könsneutralt sägs det så då kanske man inte ska kalla det varken det ena eller andra.


Inga kommentarer: